Skip to content

Gaziel reviu amb la presentació a Barcelona de Quina mena de gent som

La flama de la perenne obra de Gaziel va tornar a encendre’s a Barcelona durant la presentació aquesta setmana de Quina mena de gent som. Va ser una tarda per descobrir molt paral·lelismes entre la història de fa 80 anys i l’actual, identificats i gairebé profetitzats per la penetrant capacitat d’anàlisi i observació de l’autor guixolenc. A ells van aludir dos dels presentadors, els grans periodistes Màrius Carol i Enric Juliana, tots dos continuadors en moltes maneres de l’obra de Gaziel. Però també va ser el moment de descobrir un Gaziel personal i íntim, “l’avi Gaziel” que va evocar el seu net Luis Calvet, qui va recordar com l’escriptor el portava a passejar cada matí a la localitat de l’Empordà i, quan s’asseien vora la platja, s’endinsava en profunds pensaments. També va ser un acte per celebrar la decisió dels editors de DIËRESIS, José Ángel Martos i Teresa Amiguet, tots dos presents a l’esdeveniment, de tornar a publicar aquesta obra descatalogada de Gaziel i, a més, traduir-la per primer cop al castellà, llengua en la qual es trobava inèdita.

Màrius Carol, Enric Juliana, Luis Calvet i José Ángel Martos, durant la presentació de “Quina mena de gents som” i la seva traducció al castellà, “Cómo somos los catalanes”. Foto: Paula Sama.

L’exdirector de La Vanguardia, Màrius Carol, que és també l’autor del pròleg a les dues edicions del llibre, va ser qui va abordar el repàs a la tasca professional de qui el va precedir a la direcció del diari gairebé un segle. Va recordar com va assolir un èxit sense prcedents, convertint La Vanguardia en un diari de masses, gràcies al seu talent, a la seva experiència prèvia a França i a la seva capacitat de connectar amb la  societat catalana en un moment de convulsos canvis polítics i socials. Carol també va narrar amb prodigiosa memòria i amenitat alguns dels passatges més entretinguts del llibre, com ara les trobades per dinar de Gaziel i el polític Francesc Cambó al monumental pis d’aquest últim a la Via Laietana de Barcelona. Cambó va ser qui li va encomanar a Gaziel la tasca que finalment donaria peu a l’escriptura de Quina mena de gent som.

La propera presentació del llibre serà el dimarts 18 de juny a Sabadell, a la llibreria La Llar del Llibre.

Esta entrada tiene 0 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Carrito
Volver arriba